Hästunderstödd terapi
I stallet kallas vårt språk till hästen för hjälper! Utanför stallet, och mellan människor, kommunicerar vi också med ”hjälper” för att göra oss förstådda. Det är vanligast att man pratar med varandra, men mimik, kroppsspråk , bilder och text är också hjälper!
Genom våra erfarenheter privat och I arbetet med Egehems elever har vi flera gånger känt och sett hästens goda inverkan på det psykiska, fysiska och sociala välbefinnandet. När ridterapi-utbildningen i Östersund blev Sveriges första akademiska utbildning i rehabiliteringsvetenskap -understödd av häst, hade flera av oss som arbetar på Egehem en stor portion tur att bli utvalda till utbildningen.
Hästunderstödd terapi utövar terapeuten utifrån sin grundprofession. Vi fyra som är aktiva terapeuter i hästunderstödd terapi på Egehem har vår grundprofession i Psykodynamisk-gruppsykoterapi, kognitiv-psykoterapi, kognitiv-beteendeterapi och ridlärans-pedagogik. Vi har handledning av leg. psykolog och psykoterapeut med handledarkompetens.
Idag är det vanligt med mer sinnesinriktad träning exempelvis att träna yoga. Att arbeta med medveten närvaro är välkänt och varje hästälskare har känt att den egna sinnesstämningen och koncentrationen påverkar hästen. Men trots den vetskapen är det inte lätt att styra över sina känslor och sitt kroppsspråk. Ofta behöver man vägledning och handledning för att nå dit. Det är Egehems elever som bestämmer vilken inriktning den enskilda ridterapin ska ha.
Hästunderstödd terapi är inte, eller ersätter inte, en medicinsk behandling eller psykoterapi. Hästunderstödd terapi kan vara ett komplement och kan hjälpa elever som vill utveckla sig själva. Eleverna kan också välja att endast rida och ha trevligt med hästarna utan interventioner eller utforskning av vad som sker mellan häst och människa.
De senaste åren har den hästunderstödda terapins positiva effekter på den psykiska hälsan blivit mer förstådd och belyst. Vi kan se att våra elever kan ha stor hjälp av den hästunderstödda terapin vid depressioner, ångest, trauma, ätstörningar, känslomässigt instabil personlighetsstörning, neuropsykiatriska-handikapp och tvångstankar. På Ridterapeutiskt Center där vi låter eleverna träna, sker uppföljning och utvärdering av verksamheten.
Ridterapeut jobbar med hög grad av mindfulness! (OBS skämtsam bild! :)